L’Estartit

Al bell mig de l’Empordà i al centre de la Costa Brava trobem el massís del Montgrí que, alineat d’Est a Oest, dins del mar es perllonga en les Illes Medes. Sota aquesta cadena muntanyosa hi ha una extensa zona d’aiguamoll rematada per una llarga platja de cinc quilòmetres, en el que hi trobem L’Estartit.

Tenim notícia de la seva existència a partir de 1716, quan hi vivien cinc pescadors i les seves famílies, en cases ben adossades a la muntanya perquè el mar no les envaís, i l’any 1757 ja ens consten vint cases.  A principis del segle passat començaren a freqüentar-lo famílies benestants de Torroella i altres pobles del voltant, i els anys cinquanta hi varen venir els primers turistes.

L’any 1952 s’inaugurà el port primitiu, que va donar protecció a les cases del poble a més de servir de refugi per les embarcacions. Posteriorment ampliat, i reforçat per dos espigons a llevant i a garbí, actualment és un port important amb onze molls i mil cent metres per amarratges, en els que es manté una modesta activitat pesquera, una altra part per navegació turística, però sobre tot embarcacions lúdiques particulars. L’Associació Nàutica Llevantina ocupa part de l’espigó de Garbí.

Coincidint amb la construcció del primer port, s’edificaren diversos hotels, càmpings i apartaments d’estiueig, i al mateix temps molts comerços per abastir aquesta població de temporada, fent de L’Estartit un important nucli de turisme, sobretot familiar i d’afeccionats als esports nàutics, ja que a més dels cinc quilòmetres de platja de sorra fina, L’Estartit té deu quilòmetres de costa on s’alternen els penya-segats amb les precioses cales del Molinet, la Calella, el Falaguer, la Pedrosa, i un cop superada la Foradada, trobem la Ferriol, i Montgó.

Tot el territori de L’Estartit està comprés dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Les Illes Medes

Separades de L’Estartit per un freu de menys d’un quilòmetre trobem aquest petit arxipèlag, format per dues illes deshabitades, la Meda Gran, de 19 hectàrees, la Meda Petita de tres hectàrees, i cinc illots, el Medallot situat al nord, i les Farranelles, els Tascons Grossos, els Tascons Petits i el Carai Bernat, situats a garbí. La Reserva Natural Integral de les Illes Medes resguarda la seva flora i fauna, així com la del fons marí, raó per la qual cal d’un permís especial per pujar-hi, i està limitat el nombre d’immersions diàries.

Gràcies a aquesta protecció ha recuperat un dels ecosistemes més ben conservats de la Mediterrània Occidental, que fa les delícies dels submarinistes.

La Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans”

El mes de febrer de 2023 es va signar el contracte conforme la Fundació Philippe Cousteau instal·larà a l’entrada de L’Estartit la seva seu central científica mundial. Ocuparà uns sis mil metres quadrats i tindrà uns dos-cents aquaris a més de diversos laboratoris. Tenen previst  acabar aquesta infraestructura l’any 2025.

Philippe Cousteau era el segon fill de l’oceanògraf Jacques Cousteau, i va ser un dels millors bussejadors del món, així com un reputat fotògraf, i va instaurar aquesta fundació per reintroduir espècies marines animals i vegetals en perill d’extinció, així com eradicar les espècies invasores.

En aquest complex a part dels investigadors, també hi haurà una seu del seu Institut d’Estudis del Mar on es faran cursos professionals de marina mercant, així com programes de biologia marina adreçats als centres educatius. Per acollir tant als biòlegs com als estudiants hi haurà una zona de dormitoris, i adreçat al públic en general hi haurà un restaurant temàtic, i un auditori.